piatok, augusta 26, 2005

Kde bolo tam bolo ..... I

Kde bolo tam bolo
alebo rozpravka o jednom spravcovi na pokracovanie.

Kde bolo tam bolo bola raz jedna univerzita a na tej zacali zavadzat internet. Vraj velki podiel na tom mal isti spravca ktory stastne zije az do dnes ak nezomrel.

Okrem ineho tento spravca casom zacal pre skolu obhospodarovat niekolko zariadeni ktorym sa hovori serveri. Spociatku ten internet a serveri neboli ziadna slava ale casom sa technika zlepsovala, kable natahovali, virusi sirili a jeho ego zvecsovalo.

Ludia si spociatku mysleli ze im naschval spomaluje internet svojim proxy serverom a zamerne blokuje pristupi na rozne stranky , hladali sposobi ako tieto obmedzenia obist a tu a tam sa im to darilo.

Nikto z nich nechapal ze to vsetko spravca robil pre ich dobro, ved ich tym chranil pred virusmi a zlými hackermi, ktorý aj jemu kedysi ublizili a dostali sa na jeho server, rovnako im tym poskytoval ocharnu pred roznimi mravne skazenymi strankami a hlavne pred neduhom najhorsim ktoremu sa kodovo hovori "Warez". Predsalen kradnut filmy a hudbu bez povolenia autorov , vidavatelov, majitelov prav, majitelov nahravacich studii, producentov, agentov a upratovacki je nielen nezakonne ale aj nemoralne.

Cas bezal siet sa rozrastala, pocitacou pribudalo a spravca zacal zistovat ze na vsetko sam nestaci, navise niektory mensi spravcovia zacali bojovat za nezavislost ich mensich kuskou siete a pokusali sa dostat ich z pod jeho kontroly a ochrannej moci. Casom ho tieto aktivity dohnali k tomu ze svoj boj vzdal a povedal „Bud neobmedzeni internet pre kazdeho“, zrusil svoj proxy server a vsetki obmedzenia. Zaroven s tim si povedal „Preco bi som mal tych nevdacnikov chranit pred rukou zakona ked ho porusia , nech si nesu zodpovednost kazdi za seba“ a zacal registrovat verejne IP adresy na mena jednotlivych uzivatelou ktori boli zodpovedny za jednotlive pocitace. Avsak aj napriek tomu ze stratil zaujem ochranovat ich ponechal si moznost kontroly a obcasnich restrikcii.

Lenze nevdacni ludia neustale reptali, nevedeli pochopit ze nemozu mat slobodu a zaroven bit pod jeho vsemocnou ochrannou rukou ktora jednim smahom dokazala znicit vsetki virusi ktore mohli na jeho sieti byt. Ako to u dobrakou chodi zvitazila jeho laskava povaha a rozhodol sa ze im predsalen pomoze . Zacal im rozdavat licencie na antivirusovi softwer. Nebol to sice ten najlepsi software aki sa dal zohnat ale na druhu stranu nebol ani ten najhorsi a nestal vela.


Nabuduce si povieme ako to skoncilo a ako spravca pomahal malim spravcom s ich problemami.
Dobru noc deti.

1 Comments:

Anonymous Anonymný said...

sorry, viem, ze to ma byt o myslienke, ale neskutocne vela gramatickych chyb.

2:20 AM  

Zverejnenie komentára

<< Home

TOPlist