pondelok, septembra 12, 2005

Kde bolo, tam bolo ...... III

Rozhovor.


T- no pán H. som rad že ste sa rozhodli poskytnúť nám toto interview. Vieme že ste vo svojej minulosti viedli niekoľko debát zo správcom. Mohli bi ste nám povedať kedy a kde ste správcu spoznali?

H- pán T iste, veľmi rád

H- nášho ...hmm... nazývajme ho A, som spoznal ešte za jeho stredoškolských čias keď praxoval na našom výpočtovom stredisku

T- ako sa vám pozdávala jeho práca, prejavoval nejaké zvláštne nadanie?

H- vtedy som ho tak veľmi nepoznal - počas jeho praxe som ho nevídal a spoznal som ho až potom keď (kvôli prístupu k internetu - vtedy ešte novinke) začal takmer denne navštevovať výpočtové stredisko - bol to začiatočník ako každý iný, v kuse sa vypytoval na všetko možné - proste klasicky BFU, ktorého zaujímajú počítače

T- pripadne skúste nám povedať v čom spočívala jeho práca?

H- jeho 'práca' spočívala v návšteve a pokeci na IRC (vtedy ešte web chaty typu zoznamka neboli...

T- aha a môžete nám povedať niečo o tom ako sa dostal k postu správcu?

H- no to je aj mne záhadou keďže ako som písal návšteva výpočtového za účelom irc bola jeho hlavná zábava, zrejme brali toho kto bol po ruke - inak si to vysvetliť neviem

T- a ako to bolo s tým budovaným lokálnej siete? naozaj sa o to zaslúžil tak ako sa tvrdí?

H- no budovanie lokálnej siete - hmm, on je pokiaľ viem správca severov aj keď niečo o sieti vedieť musí

T- pripadne bi ste nám mohli povedať o niektorej z vašich odborných debát, aká bola téma a pripadne nejaké tie citáty

H- no ja pamäti také veci nedržím

H- ale jeden príbeh zo života s nim povedať môžem

T- budeme veľmi povďační

H:::

asi tak - bol raz jeden človek čo si vytvoril fanúšikovskú stránku na ktorej písal informácie, novinky a iné zaujímavosti zo sveta jeho koníčka.

A. si to jedného dna všimol a veľkoryso zaregistroval pre nášho fanúšika internetovú adresu www.:::::.sk a potom to fanúšikovi veľkoryso oznámil aký je dobrý a super že to pre neho urobil.

čo mal náš fanúšik robiť, bol rad že A. také niečo urobil a robil si pomaly ďalej svoju stránku a napĺňal ju informáciami ale tiež sa zaujímal o počítače a internet a časom sa mu pošťastilo mat na internete vlastný Server nad ktorým mal plnú kontrolu. samozrejme si svoju stránku premiestnil na ten Server a na pôvodnej stránke nastavil len presmerovanie na svoju novu stránku.

dlhšie sa nič nedialo až začali internetom prenikať správy že budú vlastne internetové adresy spoplatnené. vtedy si asi A. uvedomil že by asi musel za tu zaregistrovanú stránku platiť a tak ju zrušil.

náš fanúšik prišiel raz ráno k počítaču a samozrejme si nahodil hneď svoju stránku - a nič. čo sa deje? hútal - niečo sa muselo stať keď to zrazu nefunguje

tak sa obrátil na povolaného človeka, A.

'čo sa stalo? prečo mi nejde www.:::::.sk? včera to ešte išlo?'

A. odpovedal - 'zrušil som to'.

náš fanúšik si v duchu povzdychol a zvyknutý na podobne chovanie sa len opýtal - ' a môžem si teda tu stránku zaregistrovať sám?'

A. odpovedal 'môžeš ale najprv musím čosi kdesi odregistrovat'

náš fanúšik nelenil a pozrel sa na stránku kde sa vtedy spravovali všetky adresy stránok - tam sa dalo vyhľadať čí je adresa www.:::::.sk voľná. Bola, tak nezaváhal ani chvíľku a napísal svojmu kamarátovi ktorý pracoval u poskytovatela internetu, u ktorého mal fanúšik umiestnený vlastný Server zo stránkou .

'ahoj. mohol by si mi na môj Server zaregistrovať adresu www.:::::.sk - A to zrušil a je to volne tak sa to môže zaregistrovať... Kamarát odpovedal že nie je problém a že to zariadi.

Za par dni sa A. rozhorčene ozval nášmu fanúšikovi a zahrnul ho výčitkami že to zaregistroval aj keď on mu hovoril že to musí ešte niekde odregistrovat (ale že zabudol heslo).

fanúšik odpovedal že on sa pozeral na stránku hlavného registrátora web stránok a tam bolo napísané že stránka je voľná. Rozhovor pokračoval chvíľku podobnom duchu.

Fanúšik nelenil a zasa napísal kamarátovi ktorý sa vo veci vyznal, či to je naozaj taký problém - kamarát odpísal že on v tom veru problém nevidí.

Ten istý e-mail poslal aj človeku ktorý sa v registrácii stránok vyznal, pretože sám časť programov ktoré sú potrebne pre tuto činnosť písal a ten potvrdil že A. tvrdí hlúposti a že by to nemal byt žiadny problém, to že A. zabudol heslo je len jeho chyba.

Fanúšik preposlal par e-mailov hore dole medzi A. a týmito ľuďmi ktorý sa vo veci vyznali a videl že A. si chybu neprizná.

Človek ktorý sa vyznal dokonca napísal A. , vraj ak on si mysli že je to problém tak to môžu dať kľudne k sudu. Najlepšie na tom bolo keď koncom týždňa zazvonil u nášho fanúšika telefón a volali ho priamo z firmy ktorá mala na starosť registráciu adries stránok

Niečo vraj nie je úplne v poriadku a aby to oni mohli urobiť čosi potrebujú - náš fanúšik hneď zareagoval - 'viete ale to ma na starosti pán A., ja som s tým vôbec nič nerobil' odpoveď bola 'no viete ale keď s pánom A. sa ťažko komunikuje...'.

nakoniec sa to všetko nejako vybavilo, náš fanúšik dokonca dostal mail od A. kde sa mu A. za to ospravedlnil - náš fanúšik mal na to len jednu odpoveď - 'nabudúce je dobre predtým než niečo sám z vlastnej vole pre niekoho urobíš radšej sa opýtať či to dotyční od teba vôbec chce'

a ešte jedna medzihra o tejto adrese www.::::::.sk,ked si náš fanúšik zariadil vlastný server sám sa hneď pýtal A. že čí si môže tu adresu preregistrovať.

A. odpovedal svojským tónom že nie - lebo on to registroval pre zlepšenie popularity školy a podobnými rečami - vtedy to náš fanúšik, zistil že s A. týmto smerom komunikácia nikam nevedie, vyriešil presmerovaním

Inak jedným z argumentov A. že prečo to zrušil bolo aj to že 'veď ta stránka tam už ani nefungovala, lebo tam bolo presmerovanie'.

TOPlist