štvrtok, novembra 10, 2005

Viva la Demokracia

No sú to necelé dva dni čo som napísal že sa nebudeme zaoberať politickými témami a už dnes mám jednu takú tému. Snáď ju rovnako ako ja zoberiete ako tému týkajúcu sa základov demokracie.

Nuž je to asi tak 15 rokov odkedy sme zrušili najtvrdšie a najnezmyselnejšie zákony z čias totality. Dnes ráno som zachytil v správach zaujímaví návrh zákona o urážke verejného činiteľa. Čítate správne, zákon za ktorým väčšina slovenských policajtov, ktorý pamätajú totáč , smúti ako za vlastným dieťaťom. Chýba im možnosť aby zo zákona mohli zobrať do vyšetrovacej väzby každého kto ich urazí alebo na nich slovne zaútočí. Ich jediná možnosť bola podať žalobu ako civilná osoba.

Pána ministra Paľka evidentne naštvalo že bol označení za „Orgán”(vo význame verejný činiteľ). Tak sa rozhodol že je čas na zmenu zákona a podľa nového návrhu môžete byt za urážku verejného činiteľa pokutovaný až do výšky 15 000 Sk. Áno čítate správne, už nemáte pravo povedať policajtovi do očí čo si o ňom myslite s tým že mu zároveň dáte mapku kde ma vyznačené sídlo najbližšieho súdu. Ak ten zákon prejde, tak vám na mieste bude môcť napariť pekne mastnú pokutu. Nuž a ak sa uplatni klasický slovenský prístup k informovaniu verejnosti (neznalosť zákona neospravedlňuje ale podľa slov pána premiéra „Nemôžeme od občanov očakávať že budú poznať každú novelu a zmenu zákona“), tak pán minister našiel novu „zlatú baňu“.

Pýtam sa vážení načo sme rušili väčšinu zákonov z čias komunizmu keď ich ideme teraz zavádzať v pozmenenej forme? Alebo snáď naša skvela demokracia je už tak ďaleko že spĺňame Marxove a Engelsove podmieni na prechod k socializmus?

Tak či onak tento zákon nieje krok späť ale skok do minulosti. Čo si o tom myslite vy?

TOPlist