štvrtok, septembra 22, 2005

Čo by bolo keby...

Objavila sa tu otázka jedného čitateľa a myslím že to stojí za krátku úvahu.

„Zaujimalo by ma (aj ked samozrejme nechcem, aby sa to skusalo), ci by holocaust vyzeral rovnako, keby ho realizoval iny narod...“

No holocaust, ono sa to má tak, to ktorý národ by ho zorganizoval nemení nič na jeho podstate, zmenili by sa okolnosti jeho vzniku a postihovane rasy či národy, rovnako aj spôsob terminácie a samozrejme do určitej mieri vyhladzovacia rutina. Ale podstata vyhladzovania by bola zachovaná.

Musíme pochopiť že Nemcom nešlo len o likvidáciu Židov, postupne mali byť vysťahované alebo zlikvidovane tri štvrtiny Slovanských národov (podľudí), zvyšok by slúžil ako pracovná sila.

Práve svojimi hlavnými znakmi, selekciou, rutinou, krutosťou a dosahom do každého kúta sa holocaust odlišuje od vyvražďovania.

Konečne Stalin podal dokaz o tom ako to vyzerá keď sa vykonáva masové vyvražďovanie vlastného národa (no vlastne cudzieho keďže bol Gruzínec, ale zároveň veľkoruský nacionalista).

Rovnako vlastne aj USA majú v histórii masové vyvražďovanie, veď zmasakrovali milióny Indiánov, ale je možné tieto prípady označiť za holocaust?

Myslím si že nie, v Stalinovom prípade išlo o teror ako nástroj moci, v prípade USA o klasické podrobenie slabšieho národa silnejším a potom už len brutálne potláčanie vzbúr, čiže niečo čo robili aj Angličania vo svojich kolóniách.

Takže odpoveď na tu otázku je
Holocaust je holocaust a nezáleží na tom kto ho organizuje, to na čom záleží je vôľa vykonávať príkazy na vyvražďovanie, vôľa vraždiť a hlavne niekto kto tie rozkazy vydá.“

TOPlist