utorok, septembra 20, 2005

Konečné riešenie

História holocaustu je všelijaká. Sú taký čo ho odsudzujú a nevedia prečo a sú aj taký čo ho popierajú, čo je len hlúpe zatváranie očí pred pravdou.

Prvé čo si musíme vysvetliť je význam koncentračného tábora. Koncentračný tábor bol určený na koncentráciu ludí aby ich bolo ľahsie strážit a mať pod dozorom. Koncentračný tábor nebol nič nového keď v 1933 po krištáľovej noci začali SA zatvárať svojich oponentov a nepriateľov nacizmu ako aj členov zakázanej komunistickej strany. Dokonca aj Američania mali koncentračné tábory pre japonských obyvateľov USA, išlo o prevenciu pred špionážou.

Pre židov sa začalo ťažké obdobie v roku 1935 Norimberskými zákonmi ktoré ich zbavovali občianskych práv a nútili ich odovzdať väčšinu majetku k vytvoreniu evidencie a jeho využitiu v prospech nemeckého hospodárstva. V tej dobe sa uplatňovalo nútené vysťahovanie židov za poplatok, bohatý židia boli nútení platiť poplatok aj za chudobných židov a to za jediným účelom, aby ich zvisni majetok zostal v Nemecku.

Neskôr sa hovorilo o masovom vysťahovaní na východ do Ostlandu (útvar zahrnujúci Rusko a časť Bieloruska), najbláznivejšie bolo Himmlerove vyjadrenie o vysťahovaní na Madagaskar.

Samotne konečné riešenie vzniklo tak trochu absurdným spôsobom. Kdesi v roku 1940 začal Šéf WVHA Oswlad Pohl expanziu ríše SS na ekonomické pole. Začalo sa s využívaním väznou v táboroch na pracú v zbrojovkách SS a neskôr došlo aj k prenajímaniu väznou podnikom. Napríklad I.G. Farben, nemecký chemický koncern, začlenil svoj pracovni tábor Monowitz do Osvetimského komplexu ktorého súčasťou bol aj najvecsi vyhladzovací tábor Berezinka.

O tom ako sa na celu vec pozeral WVHA , Úrad pre výrobu a výzbroj SS, hovorí
Odhad operačných údajov na väzňa určeného k upracovaniu:

Prenájom väznou koncentračných táborov priemyselným podnikom prináša priemerný zisk 6 až 8 ríšskych mariek, z nich sa odráta 70 fenigov na stravu a šaty. Ak predpokladáme že priemerná dĺžka života je 9 mesiacov, musíme znásobiť sumu 270. Celková suma je 1431 ríšskych mariek. Tento zisk sa môže zvýšiť racionálnym využitím tiel, prostredníctvom zlatých zubných protéz, vlasou, šiat, cenností atd. Na druhej strane každé telo predstavuje stratu 2 ríšskych mariek za kremáciu.”

Odsúdením na smrť bolo povolených 8 až 10 minút na vyzlečenie, odovzdanie cennosti a presun do plynových komôr. Ženám bolo povolených 15 minút aby im mohli ostrihať vlasy, ktoré potom boli predane na výrobu matracov.

Výsledok tých praktických skúsenosti a dôsledného dodržiavania uprednostnenia ekonomiky pred ľudským životom bol formulovaní na konferencii vo Wansee v januári 1942. Predsedal jej Reinhard Heydrich a zápis ktorý sa zachoval vypracoval Adolf Eichmann. Oficiálne sa stále tvrdilo že Židia budú vysťahovaní na východ kde budú pomáhať na výstavbe ciest a iných objektov. Reálne sa ich púť končila v koncentračných táboroch SS.

Samotne vyhladzovanie nieje nič nového spomeňme len krížovú výpravu proti katarom z Languedoc alebo Storočnú vojnu ktorá stála Európu viac životov ako druhá svetová vojna, prípadne rímske trestne výpravy keď vyhladili populáciu celých miest. Avšak nikto ho neprevádzal takým spôsobom ako nacisti.

Veď už len neslávni proces selekcie väznou po príchode do tábora na tých ktorý boli určení k upracovaniu a tých ktorý boli okamžite usmrtený je strašní a pri predstave že Berezinka mala štyri plynové komory a spaľovne s kapacitou 20 000 tiel denne je obludný.

Obludnosť sa zväčší s ďalšími číslami, napríklad šesť najväčších vyhladzovacích táborov na území bývalého Poľska má nasledovné počty obetí:

Chelmno 150 000, Belzec 600 000, Treblinka 700 – 800 000, Sobibor 250 000, Majdanek 200 000 a Osvetim-Berezinka viac ako jeden milión. Ak k tomu prirátame Židov zabitých na území Ruska a iných štátov Európy , čo je takmer tri milióny dostaneme neuveriteľne dobre fungujúci administratívni stroj na smrť. Rutina s ktorou to bolo robené a dôraz na maximálne ekonomické využitie prekonáva akúkoľvek vyhladzovaciu akciu v dejinách. Dôslednosť bola taká presná že existovali presne rozpisy vlakov a poctou mŕtvych. Toto celé dodáva Holocaustu ten strašidelní význam ako ho poznáme, prevedenie ceny ľudského života do chladných čísel a ekonomických odhadou.

P.S.: Nezdá sa vám že naša materialistická spoločnosť je rovnaká?

4 Comments:

Anonymous Anonymný said...

To znie zaujimavo (teraz myslim tu knihu), da sa to este niekde zohnat? Inak, ta preciznost, s akou bol holocaust prevedeny je naozaj az zarazajuca. A pre nemcov taka typicka. Zaujimalo by ma (aj ked samozrejme nechcem, aby sa to skusalo), ci by holocaust vyzeral rovnako, keby ho realizoval iny narod...

12:47 PM  
Blogger Tlalok said...

Bondy je rovnako ako Trockij idealista kombinovani s extremistom.

4:49 PM  
Anonymous Anonymný said...

Tento článok nie je až tak pravdivý, a takisto tu pekne vidno subjektivizáciu autora. Internet nie je správne miesto na získavanie informácií. Články na internete nie sú objektívne a mnohokrát sú zveličené, čo vidno aj v rôznych druhoch médií. Toto je obraz demokracie, kde veľa ľudí svoje poznatky preberajú z internetu a berú si ich aj s "názormi" autora. Vďaka tomuto sa nielenže nepravdivo vysvetľujú dejiny, ale názory autorov, ktoré môžu byť aj extremistické, sa vďaka "sčítanému" ľudu dostávajú do spoločností. Ved aj Hitler sa vďaka propagande, médiám a hlavne demokracií dostal k moci. Nechcem tým kritizovať autora a článok, chcem lem týmto ukázať, aby si ľudia dávali pozor kde informácie vyhľadávali. A teraz k článku chcem ešte dodať, že kryštálová noc sa konala v 1938. V 33 nemal ešte Hitler také právomoci ako po 35. Takisto sa mi nepáči, keď niekto prirovnáva "blízke" dejiny k "ďalekým". Keď len pominieme, že doba v stredoveku bola veľmi krutá, musíme pochopiť aj to že ľudské myslenie nebolo v sociálnom chápaní tak dobre vyvinuté ako je teraz. Ich rozlišovanie medzi dobrými skutkami a zlými bolo na inej úrovní. To čo sa vtedy považovalo za správne, sa dnes už nepovažuje. Aj neskoršie budú ľudia kritizovať naše činy. Doba 2. svetovej vojny je zaujímavá a ľudstvo by ho malo objektívne vysvetľovať, aby sa nestalo to, že ďalšie generácie vytvoria nakoniec názor, že otázka konečného riešenia je dobrá vec. Koniec koncov všetko závisí od spoločenskej situácie...

9:49 PM  
Anonymous Anonymný said...

K tomuto clanku chcem len dodat ze je velmi jjednostrany a jednoznacne v nom vidiet ze autor sa na vec pozera len s jednej strany....INternet je naozaj preplneny klamstvami a lzami...Netvrdim ze vacsina z tohto prispevku nieje pravdiva ale su tam prehnane cisla a veci ktore su tam nemaju co robit...Autor je ocividne zaslepeny zidovsymi klamstavmi ktore mu po cely zivot boli podhadzovane...Skuste si najst nieco nestrane a pravdive a nie taketo"zaskatulkovane"skutocnosti....

4:45 PM  

Zverejnenie komentára

<< Home

TOPlist