piatok, novembra 18, 2005

Moja polička

TELEPAT

Nie nebojte sa nejdeme dnes hovoriť o tomto paranormálnom jave alebo ak to chcete fanaticky tak o moci danej bohom(diablom{dosaď si čo chceš}) ale o knihe u nás viac menej neznámej. Autor je John Brunner, mne osobne sa o ňom nepodarilo zistiť nič podrobnejšie , aj keď je pravda že som sa netrhal :-) Kniha sa vola „Telepat“ a tým nám hovorí o čom vlastne je. Je o Telepatovi, presnejšie o najsilnejšom „projekčnom“ telepatovi.

No ale po poriadku. Knihu som kúpil ešte v roku 1995, čiže za vlády Vladimíra I. Od tej dobi som ju síce pár krát požičal ale oproti iným knihám málo komu.

Dej sa odohráva v bližšie nešpecifikovanej budúcnosti na Zemi a dokonca v miestach ktoré poznáme. Svet je jeden štát alebo federácia, politické pozadie je tiež dosť nejasné , celosvetová organizácia SN ( Spojené Národy ) zo sídlom v Ulánbátare, hlavnom meste súčasného Mongolska.

Kniha začína narodením hlavného hrdinu a prvým stretom s telepatom „Ilse Kronstadtovou “. Dozvieme sa niečo o situácii vo vtedajšom svet , o mierových silách SN a telepatoch v nich. Telepati sú ľudia s talentom, cvičení vo svojom odbore a trénujúcich svoje schopnosti. Pomáhajú tam kde treba urovnávať spory a predísť bojom.

Hlavný hrdina je však iní, za svoje nezvyčajné schopnosti zaplatí veľkú cenu. Je znetvorení, jedno rameno má vyššie, jednu nohu kratšiu atd. Prvý diel knihy sa zaoberá jeho narodením a detstvom až do momentu kým sa neprejaví jeho talent.

Druhá časť knihy nám po prvý krát ukáže skutočné možnosti telepata, je to zároveň aj prví úspešní zásah Geralda Howsona, tak sa volá hlavná postava. Celá časť sa zaoberá „katapatickou“ skupinou. Ide o skupinu ľudí ktorí sa oddávajú fantáziám ktoré im podsúva telepat. Rovno sa dozvieme aj o možných následkoch, prvá katapatická skupina skončila s bilanciou, štyria mŕtvi na mieste piati počas záchrannej operácie, takéhoto spojenia keďže všetci účastníci venujú svoj čas fantáziám a nie telesným potrebám (okrem dýchania).

Tretia časť nás posunie o niečo v pred a mi sa stretneme s Geraldom Howsonom doktorom psychológie, jedným zo 100 nenahraditeľných ľudí na svete ako zachraňuje iného dôležitého telepata ktorý mu ponúkne možnosť ako využiť svoj talent k svojmu potešeniu bez toho aby ublížil iným.

Štvrtá časť je o hľadaný. Hľadaný starých a nových priateľov. O riešený problémov a nachádzaní nových možností.

Autor nám v prvom rade podáva možné psychické problémy telepata vo svete obyčajných ľudí. Predstavu že jeho dieťa nezdedí jeho schopnosti. Možnosť vniknúť do cudzej mysli a z toho prameniace pokušenie moci. Ale rovnako aj psychický problém hlavného hrdinu z jeho fyzickej odlišnosti a postupné riešenie týchto problémov.

Fantázie telepatov ktoré autor popisuje sú skvelé, či už sa jedná o reálie starovekého grécka s jeho kultúrou alebo o pololegendárnu predstavu starej Číny. Možnosti ktoré v nich autor pre čitateľa necháva otvorené sú neuveriteľné. Nieste uzamknutý v konkrétnej dobe a čase. Môžete uniknúť do týchto fantázií a doplniť si ich podľa svojich predstáv. V tomto smere je záver knihy asi najlepší pretože riešenie niektorých problémov v sebe nesie zároveň možnosť pre čitateľa skúsiť si vytvoriť vlastné predstavy.

TOPlist