štvrtok, novembra 10, 2005

Kabaret vs. Tlalok

Round 3

No tak som bol včera v divadle. V nasej rodine sa stalo dobrým zvykom že ak nemá niektorá členka (mama, sestra ) s kým ísť do divadla, tak im robím sprievod ja. Tak som si tretí krát pozrel muzikál „Kabaret“.

Po prvý krát sa mi stalo že som pri návšteve divadla patril do staršej časti publika. Bol tam nejaký zájazd zo strednej školy (tipujem podľa výzoru). Predstavenie začalo klasicky 10 minút po oficiálnom čase, žiadosťou o vypnutie mobilov (ja ako pravidelný návštevník som ho mal už vypnutý).Začína sa muzikál. Csongor Kassai sa vám predstaví ako anjel s peknými umelými krídlami a pozve vás do kabaretu kde bude vašim „Stráááášnýýýýým anjelom“.

Niesom divadelný kritik a vlastne ani fajnšmeker, aj keď od divadla chodím rad. Viem čo sa mi páči a čo nie. Čo sa tíka Kabaretu musím konštatovať že ani na tretý pokus sa mi tento muzikál nezapáčil. Herecké výkony sú na vysokej úrovni, či už výkony mladšej generácie ako Marcel Orchánek, Martin Fratrič, Renáta Ryníková alebo zástupcov staršej generácie (Milan Kiš, Soňa Valentová, Vladimír Bartoň). Rozhodne najlepšie zahratá rola je v podaní Csongora Kassaia ktorý vás ako konferencier (alias MC = master of ceremonies) hneď na začiatku pekne posadí do sedadiel svojim výzorom, spevom a vystupovaním.

Žiaľ ani skvele herecké výkony a jednoznačne dobra Bednarikova réžia nedokáže zakryť plytký dej (historické nezrovnalosti vynecháme) a chýbajúcu pointu. Celkovo si myslím že tento muzikál nieje taký úžasní ako nám to tvrdia divadelný kritici.

No ale lepšie urobíte ak si to pozriete sami predsa len mne sa môže páčiť niečo iné ako vám.


Viva la Demokracia

No sú to necelé dva dni čo som napísal že sa nebudeme zaoberať politickými témami a už dnes mám jednu takú tému. Snáď ju rovnako ako ja zoberiete ako tému týkajúcu sa základov demokracie.

Nuž je to asi tak 15 rokov odkedy sme zrušili najtvrdšie a najnezmyselnejšie zákony z čias totality. Dnes ráno som zachytil v správach zaujímaví návrh zákona o urážke verejného činiteľa. Čítate správne, zákon za ktorým väčšina slovenských policajtov, ktorý pamätajú totáč , smúti ako za vlastným dieťaťom. Chýba im možnosť aby zo zákona mohli zobrať do vyšetrovacej väzby každého kto ich urazí alebo na nich slovne zaútočí. Ich jediná možnosť bola podať žalobu ako civilná osoba.

Pána ministra Paľka evidentne naštvalo že bol označení za „Orgán”(vo význame verejný činiteľ). Tak sa rozhodol že je čas na zmenu zákona a podľa nového návrhu môžete byt za urážku verejného činiteľa pokutovaný až do výšky 15 000 Sk. Áno čítate správne, už nemáte pravo povedať policajtovi do očí čo si o ňom myslite s tým že mu zároveň dáte mapku kde ma vyznačené sídlo najbližšieho súdu. Ak ten zákon prejde, tak vám na mieste bude môcť napariť pekne mastnú pokutu. Nuž a ak sa uplatni klasický slovenský prístup k informovaniu verejnosti (neznalosť zákona neospravedlňuje ale podľa slov pána premiéra „Nemôžeme od občanov očakávať že budú poznať každú novelu a zmenu zákona“), tak pán minister našiel novu „zlatú baňu“.

Pýtam sa vážení načo sme rušili väčšinu zákonov z čias komunizmu keď ich ideme teraz zavádzať v pozmenenej forme? Alebo snáď naša skvela demokracia je už tak ďaleko že spĺňame Marxove a Engelsove podmieni na prechod k socializmus?

Tak či onak tento zákon nieje krok späť ale skok do minulosti. Čo si o tom myslite vy?

pondelok, novembra 07, 2005

Nochnoy dozor

Na počiatku boli bojovníci svetla ktorý bojovali proti silám temnoty. Raz im skrížili cestu bojovníci temnoty a keďže nikto nechcel ustúpiť začala sa dlha a krvava bitka. Keď najvyšší pán videl tú spúšť a skazu rozhodol sa ukončiť bitku. Sily svetla a sily temnoty uzatvorili dohodu že dobro ani zlo nesmú byt odteraz vykonávané jedno bez druhého. Vznikla Denná hliadka aby strážila sily svetla a vznikla Nočná hliadka aby strážila sily temnoty. Za tisíc rokov príde veľký ktorý sa stane temným.

Týmto rozprávaním sa začína fantasy film (alebo skôr Gothic Thriller ? ) Nočná hliadka. Ruskí film z roku 2004 o boji dobra a zla v súčasnosti. Úvod ktorý som prepísal vyzerá ako keby bol z nejakého amerického filmu, kulisy, oblečenie a strih úvodných scén môžete kľudne označiť za hollywoodsku produkciu.

Samotný film zo začiatku pôsobí ako nejaké béčko, kým si neuvedomíte že Moskva z filmu je zároveň aj Moskva súčasnosti a nie štúdiové kulisy. Áno autori vám ukazujú ako Moskva vyzerá teraz a nie ako bi chceli aby vyzerala (vid. Blade2 a Praha).

Film má niekoľko celkom krvavých a pre slabšie žalúdky dosť nepríjemných scén ako napríklad zalomenie kaderníckych nožníc v bruchu hlavného hrdinu (viac vám nepoviem pokazil by som vám film :-) ). Nájdete tam vtipné situácie a výroky ( „Nočná hliadka všetci vystúpte z šera“. ) Rovnako vtipne na vás zapôsobí prvé stretnutie nočnej a dennej hliadky (všimnite si na čom jazdia).

No ale poďme ďalej, po úvodnej scéne nasleduje rok 1992, mladí muž navštívi čarodejnicu aby mu pomohla získať späť jeho manželku ktorá odišla s iným. Musí ale na seba prijať smrteľní hriech za vraždu dieťaťa ktoré jeho žena nosí. Čarodejnica mu namieša dryják z jeho krvi, vodky a ešte niečo čo som nepostrehol. Potom sa začne samotne čarovanie a odrazu mate pocit že autori sa museli zblázniť. Muža niečo odhodí k stene a čarodejnica po malom krepčení spadne na zem. Muž trochu zamáva rukou pre ocami akoby chcel rozohnať dym, zapišťia komáre a obraz sa zmení. Čarodejnicu držia za ruky dvaja chlapi a snažia sa aby nemohla tlesknúť. Nasleduje krátka akčná scéna zakončená tlesknutím o rozpálenú panvicu.

Tak sa z Antona Gorodetskyeho stáva „Iný“ a neskôr čleň nočnej hliadky. Potom dej skočí o 12 rokov dopredu do roku 2004 (vtedy bol film natočení).

No dobre nebudem už ďalej rozprávať dej aby som vám to úplne nepokazil :-)

Film na mňa zapôsobil ,osobitým ruským podaným humoru ( kto nevidel „Osobenosty“ ?). Veľmi dobré je že nebol prepchatý špeciálnymi efektmi ako Blade. Hudobný doprovod bol zvolení tiež dobre aj keď závereční ruský rap nemusí na každého zapôsobiť dobre, na druhu stranu textová časť rapu zhrnuje dej celého filmu (asi preto je to závereční song počas titulkov:-) ). Celkovo na vás film zapôsobí ako nedokončení , čo je aj jasne keď že budú ďalšie dva dieli. Osobne sa teším na ďalší diel lebo v prvom bolo nastolených kopu otázok ale len pár vysvetlení.

No a keď už sme pri tých záverečných titulkoch môžeme si rovno povedať že ďalší diel sa bude volať Nochnoy dozor 2 (aj keď v EU a inde asi pôjde pod názvom Dnevnoy dozor). No a na zaver bude aj tretí diel.

Takže nalaďte svoje zrakové a sluchové orgány na službu s Nočným dozorom.

Mlčat je zlato .....

Tak to hovorí jedno porekadlo a mi sme si za posledne dva týždne ukázali jeho platnosť.

Nuž obdobie útlmu je snáď za nami, času na rozmýšľanie bolo dosť a tak padlo zopár rozhodnutí.. Dohodol som sa sám zo sebou (a moji spoluautori snáď budú súhlasiť) že z nášho blogu vynecháme v rámci možností politiku. Nemám rád hádky pod článkami, nepôsobí to tak pekne ako keď nás chválite za kvalitu príspevku a neviem či je niečo lepšie na podporu autorovej chuti písať než pohladkanie jeho ega.

No a keďže politiku sa pokúsime obmedziť na minimum začnem dnes novú sériu článkov o filmoch. Dúfam že Nowell pochopí prečo začnem tým filmom ktorý som zvolil a sériu článkov o knihách začne jednou dosť známou autorskou dvojicou.

No ale už nebudem zdržovať, ideme na to.

TOPlist