piatok, februára 10, 2006

TV program na dnes. (MP56)

Zjednotená Slovenská Televízia.

04:00 Ráno zo superstar.
06:00 Raňajky s Vyvolenými.
08:00 Superstar pre deti.
09:00 Správy
09:15 Počasie
09:20 Šport
09:30 Veľký brat 26
hľadanie úloh pre
súťažiacich divákmi
11:00 Superstar magazín
13:00 Vyvolení 46
reality show
15:00 Slovensko hľadá Superstar 49
spomienky na minulý
ročník reality show
17:00 Veľký brat - prehľad
17:30 Vyvolení, denný súhrn
18:00 Varíme zo Superstar
dnes varí …..
19:00 Správy
19:15
Šport
19:25 Počasie
19:30 Superstar magazín
20:00 Oslava Superstar
veľká zábavná show
na oslavu 50 pokračovania
obľúbenej show
22:00 Sprcha s Vyvolenými
zábery zo spŕch,
zábery z infračervených
kamier a iné intímnosti
23:00 Veľký brat, ťa vidí aj v noci
nočné kolo reality show
00:00 Vyvolení pod perinou.
Kto s kým, kedy, kde,
v akej polohe a koľko krát
za noc. Magazín o intímnom
živote vyvolených.
01:30 Veľký brat, záznam.
Záznam zo súťaže kto
spraví viac pieskových
koláčikov.
03:00 Prejav prezidenta FSŠ o stave republiky.

Filmové návraty

Ivan Groznyy I (1944)
Ivan Groznyy II : Boyarsky zagovor (1958)
Ivan Groznyy III

Po dlhej dobe zháňania a hľadania, sa mi do rúk dostala kopia jedného z najväčších skvostov ruskej kinematografie. Už meno samotného režiséra je svetoznáme, veď Sergei M. Eisenstein vytvoril také filmy ako Krížnik Potemkin, či Alexander Nevský ale tento film sa stal jeho Majstrovským kusom.

Prví diel sa zaoberá uchopením moci Ivanom veľkokniežaťom Moskovským ktorý sa nechal korunovať za Cára celého Ruska. Pozrieme si jeho korunovačnú reč, svadbu, boj proti Tatárom v Kazany a samovyhnanie do dedinky Alexandrovka, ako aj sprievod Moskovčanov ktorí ho prišiel prosiť aby sa vrátil.
Eisenstein nám predstavuje Ivana ktorí sa snaží zbaviť bojarov. Ohrozujú jeho vládu a ako nám ukážu Ivanove spomienky, spôsobili podľa jeho mienky Rusku straty územné aj ekonomické. Zabili jeho matku a zosadili jeho otca Alexeja. Režisér sa snaží ukázať nám prečo a ako sa z Ivana stal tyran ktorého sa báli. Snaží sa aby nás postava Ivana zaujala aj keď má v nás budiť strach.

Druhý diel začína zradou princa Kurbského, vojvodcu Ivanových armád. Vzdá sa Poliakom a prisahá vernosť poľskému kráľovi. Ivanova teta Jefrozina Starytská organizuje medzi bojarmi sprisahanie. Chce dosadiť na trón svojho hlúpeho syna Vladimíra ako bojarského Cára. Ivan ktorého ženu otrávila jeho teta, opustený priateľmi povolá na dvor bojara Kolycheva (mních Filip) ktorého menuje metropolitom Moskovským. Dúfa Že v ňom nájde priateľa ale Kolychev sa rozhodne postaviť na stranu bojarov a donútiť Ivana aby sa podvolil cirkvi. Ivan nakoniec presadí svoju vôľu a nechá Filipa zatknúť svojou tajnou políciou Oprichkina, ktorých zároveň pozdvihol vo svojej priazni na svoju osobnú stráž. Použil ich na likvidáciu bojarov. Na konci Ivan na hostine opije svojho synovca Vladimíra, korunuje ho na cára a pošle do kostola na večernú modlitbu. V kostole však čaká vrah. Nieje vôbec ťažké pochopiť prečo tento film skončil v trezore. Stalin určite nemal problém stotožniť sa s Ivanom. Ich metódy a prístup k riešeniu problémov boli rovnaké. Ivan brutálny despota ktorý si nerobí starosti s tým že dá popraviť par desiatok alebo stoviek ľudí (vraj 1400 celkovo).Násilnícke metódy ktorými Ivan konsolidoval svoju moc a získal nové územia pre Rusko pripomínajú Stalinove metódy.

Tretí diel. Aby som pravdu povedal ani som netušil že mal byt nejakí tretí diel. Zistil som to keď som zháňal nejaké info o prvých dvoch dieloch. Takže bolo vraj natočených 20 minút filmu ale Stalin rozkázal aby boli zničené. Zachovalo sa 4 minúty a 20 sekúnd ktoré ukazujú ako nemecký rytier ponúka Ivanovi svoje služby ako tréner pre neho a jeho bodyguardov. Fjodor Basmanov, Ivanov strážca chodí po izbe ako keby niekoho hľadal a kričí na nemeckého rytiera že klame. Vyhráža sa mu že skončí rovnako ako ostatný čo klamali a snaží sa vystrašiť ho tím že mu ukáže ako skončil posledný špión v jame s kolmi. Ivan mu potom ponúkne miesto v svojej osobnej stráži. Rovnako je tam krátky záber Alžbety I.

Film ma zaujal hlavne svojou kamerou a hereckým prejavom. Teatrálne gestá ktoré normálne patria skôr do divadla vo filme dotvárajú často dojem tajomnosti a strachu. Kamera zaberajúca často oči hercov ktoré sa snažia vyzerať hrozivo je majstrovsky zvládnutá. A niektoré scény bi sa dali s kľudom označiť za nádhernú skrytú satiru. Napríklad scéna keď Ivan posiela vyslanca do anglická aby pomohol ich lodiam doplávať do Ruska z Bieleho mora. Scéna začína Ivanom sediacim v kresle ale postupne prejde na jeho tieň na stene. Keď podáva poverovacie listiny vidíte veľký Ivanov tieň a maličký tieň vyslanca. Medzi nimi je tieň glóbu a Ivan vyzerá ako keby sa ho chcel zmocniť. Človeku možno prebehne po tvári nostalgickí úsmev keď zisti že je čierno bieli ale dojem to nekazí. Sfilmovaná divadelná hra, aj tak bi sa dal tento film označiť. Ak budete mať príležitosť tak si tento film rozhodne nenechajte ujsť.

štvrtok, februára 09, 2006

Amerika žiada o vstup do EU (MP56)*

Amerika žiada o vstup do EU

Nemožné sa stalo skutočnosťou. Aj takto by sa dali popísať udalosti dnešných dni. Pred 50 rokmi to vyzeralo tak, že EU požiada o vstup do USA. Včera vo večerných hodinách však prezident USA George J. W. Bush IV. požiadal v mene svojich spoluobčanov o začatie prístupových rokovaní o vstupe do EU. A tak 15 rokov po tom, čo Kanada ako prvý mimoeurópsky štát zažiadala o členstvo v EU, nasledovala ju aj druhá najväčšia veľmoc na svete.
Pred 51 rokmi sa EU rozrástlo na 25 štátov, o osem rokov neskôr boli prijaté ďalšie štáty, a to (Ukrajina, Rumunsko, Bulharsko, Albánsko, Bosna a Hercegovina, Turecko, Chorvátsko, Moldavsko, Bukovina) a počet členov sa zvýšil na 34. Po vstupe Kanady do EU pred 15 rokmi postupne zažiadali o členstvo aj ostatné štáty Commonwealthu. Po vstupe USA sa EU rozrastie na 51 štátov….. Pokračovanie na str. 2
Súvisiace články:
Európa potvrdzuje prvenstvo. Čína štvrtá, za EU, USA a Ruskom

* Články z Modrého Práva budú po dohode redakcie niesť toto označenie.

2056

Úvod


Tak vážení čitatelia dnes nastal deň keď sa náš blog môže konečne začať chváliť niečím čo tu ešte nebolo.
Osadenstvo Môže byt sa rozhodlo že vykoná evokáciu staršieho brata démona Choroznona a to entitu ktorá sa vola Chronozon. Už z jeho mena je jasné že má vládu nad časom. Po dlhých prípravách a zháňaní potrebného materiálu, oči mloka, žabí sliz, srdce netopiera, novorodenec, rituálna dýka a podobne drobnosti sa nám evokácia podarila. Vďaka Chronozonovi sa nám podarilo dostať k výtlačku denníku Modré právo z roku 2056.
Objavili sme jeden problém ktorý nám zverejnenie trosku komplikuje. A to síce že Slovensko v roku 2056 ma 4 úradné jazyky, slovenčinu, maďarčinu, angličtinu a ruštinu. Žiaľ samotné noviny podľahli tomuto mnoho jazykovému prístupu a tak sú články písané v rôznych jazykoch. Preto ako prvé vám prinesieme články ktoré netreba prekladať alebo je tam prekladu minimum. Na nešťastie nikto z osadenstva neviem po maďarsky a preto kým nenájdeme niekoho kto sa podujme na preklad, vám nemôžme priniesť články ktoré sú v maďarčine.

Ako prvú várku vám predložíme články písané po slovensky a niektoré z anglických ktoré sme už stihli preložiť.


Prajeme vám prijemne čítanie.

TOPlist