streda, apríla 12, 2006

Neznáma hviezda?

Tri ceny grammy, osem nominácii, deväť zlatých platní v USA a osem v Kanade, šesť platinových platný v USA a tri v Kanade plus jedna dvojitá platinová platňa. 12 miliónov predaných nahrávok, vlastná TV show na CBS a ďalšia show pre MTV či Disneyho, držiteľ ocenení:

American Video Awards - Best Male Performance ,
People Magazine - Critic's Choice (One of Year's Top 10 Albums),
NARM - Best Selling Comedy Recording
Spy Magazine's "Video Of The Year"
Rolling Stone's 68 Video on their list of the Top 100 Videos of All Time
MTV Video Music Awards, Best Male Performance Nomination

Ako vás s takýmto človekom asi najlepšie zoznámiť? Dlho som rozmýšľal a prišiel som na tento spôsob, pustite si pesničku American Pie (pôvodnú verziu ktorú spieva Don McLean) a do jej rytmu si začnite spievať tento text:

A long long time ago
in a galaxy far away
Naboo was under an attack
And I thought me and Qui-Gon Jinn
Could talk the Federation into
Maybe cutting them a little slack
But their response, it didn't thrill us
They locked the doors and tried to kill us
We escaped from that gas
Then met Jar Jar and Boss Nass
We took a bongo from the scene
And we went to Theed to see the queen
We all wound up on Tatooine
That's where we found this boy...

Oh my my, this here Anakin guy
May be Vader someday later - now he's just a small fry
And he left his home and kissed his mommy goodbye
Sayin' "Soon I'm gonna be a Jedi"
"Soon I'm gonna be a Jedi"

Podaktorý už možno tušia o kom hovorím (podaktorý nevydržali a klikli na link:-) ) a ostatný pochopia. Hovorím o človeku ktorý hrá pomaly a isto 27 rokov a za tú dlhú dobu dokázal že remake pesničky neznamená zmeniť hudbu a je vystarené. Invencia ktorú do svojej hudby vkladá je neuveriteľná, asi jediné čo z pôvodnej pesničky zachová je práve hudba. Zmení text ale stále je spievaný do pôvodnej hudby a pokiaľ nerozumiete dobre po anglicky alebo práve pesničku nevnímate naplno tak si rozdiel nevšimnete.
Moje prvé zoznámenie s touto postavičkou bol videoklip Fat (prvá grammy) v ktorej nielen paroduje M. Jacksona ale zároveň ukazuje ako sa dá z pesničky urobiť niečo viac než len prachsprostá paródia. Slovné hračky sršia z textu na všetky strany (Who’s Fat?) a videoklip je nabitý rôznymi malými fórikmi. Keď som ten klip videl ešte som netušil na koho sa pozerám.
Pár rokov na to mi jeden kolega pustil ďalší klip, tento krát bol obeťou Coolio a Gangster Paradise, videoklip sa prekvapujúco volá Amish Paradise. Vtedy som si uvedomil že sa nepozerám na nejakú jednorázovú hviezdu ktorá s týmto klipom začala a aj s nim skončí. Pravé naopak, spracovanie, kamera a herci v klipe sú skvelo zladené dohromady a rozhodne na človeka nepôsobia nevkusne ani prehnane útočne(väčšinou). Človek sa pobaví bez toho aby musel pretrpieť aj nepríjemné a nepodarené vtipy.
Nuž a pred nedávnom som narazil na ďalšiu jeho tvorbu ako Smels Like Nirvana , Eat’it (druhá grammy), Poodle Hat (tretia grammy), Bedrock Anthem atd. Môj predpoklad sa potvrdil, naozaj sa jedná o človeka ktorého to nielen živí ale aj baví a vďaka tomuto svojmu koníčku sa stal akýmsi komediálnym historikom hudobnej scény. Dokázal sa sám prepracovať zo satiristu pop music na multimediálnu a komediálnu star.
Dokonca má niekoľko videoklipov zostrihaných z rôznych manga seriálov a filmov (od Sailor Moon po Akiru). Z tých je asi najlepší „Girls just wanna have Lunch“ a hádajte kto to spieva v originály :-)
A tá jeho kapela je tiež pekne vypečená banda:-) No ale viac ako ja vám povedia ich vlastne stránky:

Stephen Jay
Jon „Bermuda“ Schwartz
Rubén Valtierra
Jim West

Uzavriem to snáď mojimi osobnými odporúčaniami. Takže mojimi osobnými favoritmi z jeho videoklipov sú Hey Ricky (hovorí vám niečo meno Ricky Ricardo?), Like a Surgeon, Headline News a The Saga Begins (Ricky Ricardo, Madonna, Crash Test Dummies a Don McLean). Ak sa k niektorému klipu dostanete rozhodne nespravíte chybu ak si ho pozriete.

P.S.:
Oh my my, this here Anakin guy
May be Vader someday later - now he's just a small fry
And he left his home and kissed his mommy goodbye
Sayin' "Soon I'm gonna be a Jedi"
"Soon I'm gonna be a Jedi"

P.P.S.: skoro som vám zabudol povedať o kom to vlastne hovorím. Takže tí ktorý tušili že hovorím o postavičke známej ako Weird Al Yankovic, tušia správne.
TOPlist