piatok, augusta 26, 2005

Kde bolo tam bolo ..... I

Kde bolo tam bolo
alebo rozpravka o jednom spravcovi na pokracovanie.

Kde bolo tam bolo bola raz jedna univerzita a na tej zacali zavadzat internet. Vraj velki podiel na tom mal isti spravca ktory stastne zije az do dnes ak nezomrel.

Okrem ineho tento spravca casom zacal pre skolu obhospodarovat niekolko zariadeni ktorym sa hovori serveri. Spociatku ten internet a serveri neboli ziadna slava ale casom sa technika zlepsovala, kable natahovali, virusi sirili a jeho ego zvecsovalo.

Ludia si spociatku mysleli ze im naschval spomaluje internet svojim proxy serverom a zamerne blokuje pristupi na rozne stranky , hladali sposobi ako tieto obmedzenia obist a tu a tam sa im to darilo.

Nikto z nich nechapal ze to vsetko spravca robil pre ich dobro, ved ich tym chranil pred virusmi a zlými hackermi, ktorý aj jemu kedysi ublizili a dostali sa na jeho server, rovnako im tym poskytoval ocharnu pred roznimi mravne skazenymi strankami a hlavne pred neduhom najhorsim ktoremu sa kodovo hovori "Warez". Predsalen kradnut filmy a hudbu bez povolenia autorov , vidavatelov, majitelov prav, majitelov nahravacich studii, producentov, agentov a upratovacki je nielen nezakonne ale aj nemoralne.

Cas bezal siet sa rozrastala, pocitacou pribudalo a spravca zacal zistovat ze na vsetko sam nestaci, navise niektory mensi spravcovia zacali bojovat za nezavislost ich mensich kuskou siete a pokusali sa dostat ich z pod jeho kontroly a ochrannej moci. Casom ho tieto aktivity dohnali k tomu ze svoj boj vzdal a povedal „Bud neobmedzeni internet pre kazdeho“, zrusil svoj proxy server a vsetki obmedzenia. Zaroven s tim si povedal „Preco bi som mal tych nevdacnikov chranit pred rukou zakona ked ho porusia , nech si nesu zodpovednost kazdi za seba“ a zacal registrovat verejne IP adresy na mena jednotlivych uzivatelou ktori boli zodpovedny za jednotlive pocitace. Avsak aj napriek tomu ze stratil zaujem ochranovat ich ponechal si moznost kontroly a obcasnich restrikcii.

Lenze nevdacni ludia neustale reptali, nevedeli pochopit ze nemozu mat slobodu a zaroven bit pod jeho vsemocnou ochrannou rukou ktora jednim smahom dokazala znicit vsetki virusi ktore mohli na jeho sieti byt. Ako to u dobrakou chodi zvitazila jeho laskava povaha a rozhodol sa ze im predsalen pomoze . Zacal im rozdavat licencie na antivirusovi softwer. Nebol to sice ten najlepsi software aki sa dal zohnat ale na druhu stranu nebol ani ten najhorsi a nestal vela.


Nabuduce si povieme ako to skoncilo a ako spravca pomahal malim spravcom s ich problemami.
Dobru noc deti.

štvrtok, augusta 25, 2005

Novy postari

Tak nakoniec to tu nebudem obhospodarovat sam, nasiel som uz dvoch dobrovolnikou ktori zvolili ze sem tam prispeju tiez abi to nevizeralo ako blog jedneho sialenca :)

tak a martin je zaregistrovani este nowell a zatial sme komplet, snad najdem este zopar dobrich dusi :)

Matematika

Tak na koniec dnes pridam este jednu postu. Tentokrat to bude o matematike. Prednedavnom som mal taký mali rozhovor s nasim prodekanom a jednim inzinierom. Chceli by ucit jeden software ktori je postaveni na MSSQL(MrkvoSoftSQL). Problem je v tom ze licencia na MSSQL serever stoji 2005$. K tejto sume treba priratat dalsie peniaze na zakupenie servera plus dalsia mensia investicia je na licenciu MS windows 2003 server.

No a teraz uz ta slubena matematika :

Takze to mame Licencia MSSQL=64096 Sk

Server = +- 70000Sk

Licencia na windows = 5000Sk

Celkovo 139096Sk

(pri serveri zamerne uvadzam +- kedze na to co bi sme potrebovali mozme kupit zelezo aj za 60000Sk)

No a pan inzinier (medzi nami, uci medzinarodne financie) prisiel s genialnim napadom, preco bi sme nemohli pouzit free verziu MSSQL (ktora ma maximum 7 sucasne pripojenich uzivatelou do databazi, nasa poziadavka je minimalne 12 pripojeni kvoli vyucbe, mrkvosoft poskituje minimalne 16 za hore uvedenu cenu) na dvoch serveroch .

No a ked to spocitame MSSQL = 0

Server = 2*(+-70000)Sk

Windows = 2* 5000Sk

Celkovo = 150000Sk

No a teraz bi ma zaujmalo ci moje vzdelanie je az tak slabe ze neviem posudit co je lacnejsie a vihodnejsie alebo je chibicka niekde inde.

Prvy priklad

Ani netusim kde zacat , snad zivim prikladom ludskeho tipu ktori d-fens nazyva vohnout.Ano nieje to jeho fikcia ani spolocna halucinacia ludi ktori prispievaju na jeho blog.Je to skutocnost, tito ludia su skutocne medzi nami a dokonca ich nieje ani tak tazke identifikovat.

No ale podme na to.Takze kdesi cosi pracujem ako bezviznamni cloviecik na jednej blizsie nemenovanej univerzite v jednom blizsie nemenovanom meste ktore sa nachadza v zapadnich koncinach nasho mikrostatiku. Pracujem tu vlastne uz 4 rok a spociatku som mal urcite iluzie kym som nezacal ludi okolo mna spoznavat. Dnes sa budeme zaoberat panom docentom K. a jeho preslapmi a chibickami. Mozno je to z mojej strani malicherne ale vzhladom na to ze vela jeho chyb musim narychlo ja napravat tak si tuto malichernost dovolim.

Docent K. je starsi pan ktori bi vlastne mal ist uz do dôchodku a uvolnit miesto mladsim ludom.Docent K. uci financie a predmety ktore sa financiami zaoberaju.Jeho heslom je „Najlespie je ked si ludia medzi sebou vsetko viriesia casch a hned na mieste“, z toho si mozte spravit obraz kolko toho asi svojich studentou nauci.

Kedisi pred dvoma rokmi som zaznamenal absolutni totalni svetový rekord v udelený znamki studentovi , znamka bola udelena 23.12.203 dlho som si myslel ze takýto rekord sa neda prekonať, predsalen ak ma student znamku udelenu 1778 rokov dopredu pred svojim narodenim tak sa jedna o mali zazrak.No v tomto roku sme robili spetnu kontrolu znamok a cuduj sa svete nasiel som novi rekord, docent K. prekonal sam seba a znamku udelil 1.6.201.

Ked uz som spominal tu kontrolu neda mi nespomenut ako docent K. na otazku kde je kniha skusok mykol plecami a povedal „No ak si ju nenasiel tak som ju asi stratil“, velmi zaujmavi pristup k povinnosti archivovat knihi.

Rovnako zaujmave su bianko skuski ktore obcas udeli ako napriklad jednemu studentovi ktorému zapisal datum a podpisal sa, tomu hovorim ferovi pristup nech si tam student napise co chce.

Aj spôsob akým pred dvoma rokmi skúšal studentki „No včelička povedz mi čo si piekla na vianoce“.Hotovi sen každého študenta.

Začíname

No tak som sa nakoniec tiez dostal tomu aby som si spravil vlastni blog.V ramci dodrzania estetiky som zakladne udaje pisal s diakritikou ale dalej to uz robit nebudem ( teda v ramci moznosti), rovnako dufam ze ospravedlnite pripadne pravopisne chyby ale ako zastanca pôvodnej Sturovej slovencini odmietam prijať Hodzovsko-Hattalovsku reformu.


No ale dost bolo seba ospravedlnovania. Dufam ze casom sa tu objavia ludia ktori maju podobne usmevne prihodi zo zivota.


TOPlist