utorok, januára 17, 2006

Kontroll

(Revízori)

Zákaz čítať pre rasistov, skinheadou a nacionalistov zo zameraním na Maďarov.

Viete si predstaviť že časť svojho života prežijete len v žiari neóniek? Bez denného svetla. Tu máte príklad ako by to mohlo vyzerať. Maďarský film Revízori.

Film sa odohráva v Budapeštianskom metre. Hlavným hrdinom je revízor v metre Bulcsu (vlastním menom Róbert). On a jeho partia , Muki - ktorý zaspí keď sa príliš rozčúli, Tibi - čerství nováčik pre ktorého to je prvé zamestnanie, Profesor a Lecsó, dvaja postarší pani. Samozrejme konkurencia musí byt a tak aj tu stretneme ďalšie party revízorov, z ktorých je pre film dôležitá len Gonzova partia. Z ďalších postáv stojí za zmienku, slečna Medveď (mlade dievča čo chodí v medveďom obleku), večne popíjajúci mašinfuhrer Béla ktorý predtým robil strojvodcu vlakov a zničil tri lokomotívy. Rýchlonožka ktorý vždy postrieka revízorov s penou na holenie a záhadní K (K ako kripel) s barlou.

Začiatok je veľmi zvláštni, riaditeľ Peštianskeho metra nám povie o tom ako a prečo dovolili natočiť aj napriek námietkam film v metre. V ďalšej scéne sa prostitútka snaží otvoriť fľašu šampusu, o dve minúty na to zhasnú svetla a ona skončí na koľajniciach. Potom sa spolu s Bulcsu pozrieme na to ako sa zobudí a hneď nastupuje do prace. Ďalšia scéna nám predstaví zvyšok Bulcsovej partie a hlavne to ako Muki zaspáva. Nasleduje rozdelenie rajónov a predvedenie nových uniforiem pre revízorov. Ďalej nám režisér ukáže ako vyzerá práca revízorov. Tibi sa prví krát stretne s Rýchlonozkom a dostane sa aj na ostatne indivíduá cestujúce metrom (mne osobne sa najviac páčil ten gay čo predstieral že nemá lístok) a samozrejme aj na slečnu Medveďa (to meno som jej dal ja, inak jej meno v celom filme nepadne ale na konci sa z nej stane motýľ). Ukáže sa aj záhadní vrah, ktorý hádže ľudí na koľajnice keď sa blíži vlak.

Osobne bi som povedal že režisér a scenárista príliš obľubujú Lyncha. Film zasadne nič nevysvetľuje, čo si nedomyslite to sa nedozviete (až na základne informácie ako miesto činu, hlavni klaďas, ženská ktorú balí a niečo o jeho prací). Dokonca sa nám tu objaví stará známa scéna zo sovou, aj keď sovy nie sú tým čo sa zdajú byt.

Brutalita vo filme je ďalšia zaujímavá vec. Revízori sa predsa s cestujúcimi nebijú, aspoň nie v skutočnosti. Nuž tak v tomto filme to neplatí, okrem dosť nešetrného zrážania žien v behu, je tu bitka revízorov a partie fanúšikov nejakého športu. Samozrejme je tu aj bitka medzi revízormi , aj keď tú sa režisér rozhodol vystrihnúť a tak sa dozvieme len jej začiatok a výsledok. Ďalšou brutálnou scénou je keď sa jeden z revízorov zblázni a podreže agresívneho cestujúceho, zoberie mu nôž , zmláti ho a podreže. Asi najťažšou scénou filmu je keď sa pozeráte na troch policajnou, jeden vyťahuje kúsky cestujúceho zo súpravy a druhý ich hádže tomu tretiemu do sáčku. Popri tom sa len tak mimochodom bavia o varený :-).

Samozrejme sú tu aj vtipne scénky. Za najlepšie natočenú považujem moment keď revízori čakajú na metro avšak mierne podnapití mashinfuhrer Bela zastane tak že na stanici je len posledný vagón. Udivene sa pozrie z okienka, zahreší a začne cúvať.

Rovnako dobrý je starí známi vtip :

Príde chlapík do kŕčmi a povie

- Desať poldecákov

krčmár sa udivene opýta

- Koľko?

- Desať poldecákov, a rýchlo.

Tak naleje desať poldecákov a postaví ich na pult. Chlapík zoberie prví a posledný a vyleje ich. Ostatne rýchlo vypije.

- Prosím vás, nieje to škoda vylievať? Prečo ste to urobili.

- No vieš prví poldecák ma hroznu chuť a po poslednom mi je zle.

Tiež sa pozrieme na to ako absolvujú vyšetrenia u psychiatra. Celkom vtipná vsuvka ktorá natiahla film tak o desať minút.

Film mi trosku pripomenul Bessonovu „Subway“ ale je natočení dosť dobre aby sa dal označiť za originálni film. Rovnako herecké výkony sú na veľmi dobrej úrovni aj keď režisér mohol tie mystické scénky v ktorých sa nič nehovorí, len herci sa pozeraj niekam a potom sa pomalički natočia na kameru, mierne skrátiť.

Osobne musím konštatovať že nepoznám Maďarskú filmovú tvorbu ale ak majú ešte zopár podobných filmov tak si ich veľmi rad pozriem. Revízori majú nábeh na to aby sa z nich stal národní kultoví film ako sa to stalo Šulíkovej „Záhrade“ a ako sa snáď s trochu šťastia stane aj jeho Slnečnému štátu.

P.S.: Skoro bi som zabudol, milovníkom adrenalínových športov odporúčam vyskúšať koľajnicoví šprint. Osobne si dovolím tvrdiť že by som sa pomočil už na začiatku a nie až na konci ako nám to predviedol Gonzo.

P.P.S.: posledne pražské metro na trase B štartuje 22:00 z prvej stanice.


TOPlist